Панайот Пощов, ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционен посредник „Карол“, говори за разум и пари

„Карол“ празнува 30-а годишнина. Това са много години и много доверие. Как го градите?

Редим пъзел за над 100 млрд. лв. – толкова са в депозити, жертва на инфлация. Щит са инвестициите, но кои са разумни? Отговаряме с най-ценния актив – информация. Хиляди черпят опит от най-добрите ни идеи, събрани в над 250 анализа на акции, облигации и опции. Водим оперативки с мениджмънта на фирмите, в които клиенти влагат.

Обучихме хиляди как да избират акции и да парират загуби. За сделки даваме здрава основа – Interactive Brokers, публично търгувани, с репутация от 70-те и свръхкапитализирани. Качественият опит гради доверие. Информираният инвеститор избира нас.

Как измервате стойността на опита?

В проценти. От постъпването ми в Карол резултатът от идеите е грубо 16% средногодишно, 6% над индекса S&P 500. Индексът собственост в лидери като софтуерния Microsoft и енергийния Exxon е корав съперник. Колективният „ум“ на милиони кани най-достойни фирми в него. Въпреки временни спадове от над 30%, печели близо 11% средногодишно за последното десетилетие. Мнозина влагат в него чрез ETF-и с изпилени такси.

Добавена или пропусната полза спрямо пасивния S&P 500 индекс

Миналото не е гаранция за бъдещето. Не е препоръка за сделка. Риск от загуба. Прочетете внимателно важни разяснения за риска в края на интервюто. Източници: Interactive Brokers, ИП Карол, S&P Dow Jones Indices. Данни към 1.10.2023 

Каква е вашата философия за инвестиция? Търся качествени бизнеси. Искам да ги купя, когато са подценени, имам аналитично предимство и теза защо биха поскъпнали. Най-добрата фирма гради незаменим бранд, пазарен дял, патент, процеси или информационна база. Управителите ѝ са честни, вманиачени да оча­роват клиенти  и да обогатяват акционери. За жалост, такива хубави ситуации рядко са евтини акции. При кризи обаче борсови стопаджии продават изгодно на далновидни собственици. Старая се да съм от вторите.

Кога инвестициите са най-рентабилни?

Когато мислите напук на тълпата и сте прави. Например след краха на Silicon Valley Bank мнозина вещаеха криза. Ние обаче смятахме, че Fed, авторитет с бездънни джобове, обезопаси банковия сектор. Разпродадена от страх, акцията на J.P. Morgan, първенец по активи в САЩ, бе неоправдано евтина. Поради бягство на депозити от слаби конкуренти към тях, очаквахме силен лихвен доход за банката. Чрез опции умножих вложеното над 6 пъти, щом финансовият отчет за първото им тримесечие потвърди тезата. Ако бях сбъркал, както се случва често, загубата бе ограничена до малкото платено за опциите.

Компанията Adobe пък е лидер при документи чрез PDF и при творчество чрез Photoshop. Абонаментният им приход не секва независимо от лихвени, енергийни или геополитически кризи. Избрал съм и Waste Management, собственик на най-много сметища в Северна Америка – регулирано начинание, устойчиво на рецесии поради дългосрочни договори с общини. Както не можем без храна, така и без трезво управление на боклук.

Възможностите не са само на Запад. През 2020 г. предпочетохме китайския производител на компютри Lenovo – пръв по пазарен дял в света. Пандемията бе смачкала акцията до крайно ниска оценка. Поскъпна почти двойно оттогава. Вслушахме се в началника на Microsoft, когато описа „двугодишна дигитална трансформация за два месеца“ през април 2020 г. Уви, подходът само накланя везните на вероятността в наша полза, но сама по себе си всяка идея може да е губеща и не е подходяща за всеки.

Как се справяте с рисковете в инвестиционния процес?

Прочети повече

 


Не е съвет за сделка. Не е съобразен с рисковия ви профил. Загубата може да надвиши инвестицията. Не е предмет на забрана на сделки преди разпространението и на нормативните изисквания, целящи независимостта на инвестиционно проучване. Материалът показва предишни резултати. Не са надежден индикатор за бъдещето. Може да загубите от колебания на валутния курс. Комисиони, такси и други разходи намалят възвръщаемостта. Материалът е от името на „Карол“ АД – ИП, лицензиран от КФН, ул. „Будапеща“ 16, София 1000.