Видове застраховки срещу злополука: понятието риск и покритие

Говорейки на езика на законодателството, има само два вида застраховки срещу злополука: доброволна и задължителна. Самото тълкуване на понятието „злополука“ също е важно при избора на застрахователна полица и компанията, в която да бъде издадена.

Всеки човек е изправен пред потенциална опасност всеки ден. Травми, болести и загуба на живот ни дебнат навсякъде: по време на пътуване, по време на полети, на тренировка, в ресторант и дори в магазин. Всички тези случаи представляват опасност не само за човешкото здраве, но и са придружени с големи разходи.

Получените наранявания изискват скъпоструващо лечение. И ако човек в резултат на нараняване е загубил възможността да работи, тогава той губи и източник на доходи. Понякога лечението се забавя и възстановяването може да отнеме месеци или години. Поради определени наранявания или заболявания съществува риск от инвалидизиране. В повечето случаи това води до промяна на професията, в резултат на което нивото на материално благосъстояние често пада.

Можете да застраховате лице срещу злополука, болест и други ситуации, водещи до увреждане. Обект на застраховката са животът и здравето на физическото лице. Доброволните застраховки срещу злополука биват 2 вида – индивидуални и колективни.

Съгласно действащото законодателство на Република България „Злополука на пътниците в обществения транспорт“ е задължителна застраховка за всички, които извършват обществен превоз. Тук влизат таксиметрови автомобили, релсови транспортни средства, автобуси и тролейбуси, въздухоплавателни средства. Още – всички видове морски или речни плавателни съдове, въжени линии и влекове.

Застраховката осигурява покритие за  живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен транспорт и лицата, намиращи се в непосредствена близост до тях при качване или слизане.

Съгласно Наредба за задължителното застраховане минималната застрахователна сума за всяко събитие от 01.01.2016 г. за всеки пътник е в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лева. Застрахователната премия се изчислява на база броя места в превозното средство.

Какви са застрахователните събития?

  • Непредвидени ситуации, в резултат на които човек е пострадал и е загубил работоспособността си.
  • Обстоятелства, поради които дадено лице е било хоспитализирано и се е наложила операция.
  • Злополука, водеща до увреждане или увреждане.
  • Обстоятелства, довели до смъртта на физическо лице.

Застраховката не покрива злополуки, ако увреждането на здравето е причинено умишлено. Също така не покрива наранявания в резултат на злоупотреба с алкохол, наркотици и токсични вещества или ако лице е било ранено при извършване на незаконни дейности. Подробно всички правила за застраховки срещу злополука са фиксирани в застрахователните договори. Разгледайте ги, когато купувате застраховка. Обикновено обострените хронични заболявания не са включени в списъка на застрахователните събития, така че няма да можете да получавате плащания за тях.

За повече информация.